Przepisy kulinarne Grażyny

TORT NAJŁATWIEJSZY


CIASTO

1 szklanka m±ki
1 szklanka kaszy mannej
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg ¶wieżych jabłek
1 łyżeczka cynamonu

Kaszę mannę, m±kę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać, usun±ć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Posmarować tortownicę ¶redniej wielko¶ci i układać w niej warstwami ciasto i starte jabłka posypane cynamonem. Ostatni± warstw± powinno być ciasto. Na wierdz nastrugać wiórki z margaryny. Wstawić do ¶rednio gor±cego piekarnika i piec w temperaturze około 190 stopni przez 45 - 60 minut. Gor±cy tort polać polew±.

POLEWA

3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka skórki cytrynowej

Mleko, cukier puder i start± skórkę z cytryny wymieszać bardzo dokładnie. Polać na tort. Pozostawić do ostygnięcia.


Przepisy kulinarne Grażyny 2011